Håll i hatten

Idag skänker vi alla svenskar en tanke som varken har ström eller tak kvar på sina hus efter stormen Dagmar.
http://op.se/lanet/ostersund/1.4233395-dorren-var-stangd-taket-slets-av
konstigt väder, ena naturkatastrofen efter den andra med massa stormar och skyfall, här i västragötaland har julen varit helt snöfri bara lättare storm och massa regn.
läste ett citat för en stund sen:
"Jesus coming soon and boy is he pissed"

Liam är på dagis idag som vanligt.. stog och stampade utanför hans avdelning och plingade på en kvart innan nån kom och sa att det bara var ovansidan på dagiset som var öppet i mellandagarna... bara gå runt och försöka komma ihåg imorgon!
beträffande träningen så är det spinning som gäller hela veckan, bokat upp samtliga pass tom fredag kväll nyårsafton och nyårsdagen blir det förmodligen vila bara....
målet är helt fastställt på brevetlopp och vätternrundan trots att jag inte har nån anmälning till "pölen runt" utgår jag ifrån att det löser sig, endera köper jag anmälan av nån avhoppare eller så kör jag solo!
Tycker ändå "Uffebike" är iskall som kör endera dubbla varv eller fel håll solo.


En ny sadel står på inköpslistan nån utskuren selle italia troligtvis. problemet är bara vilken modell man ska ha...
rätt vilktig sak som ska stämma samt att den där lilla läder biten kostar en 1500 spänn.
den får inte va för lite och inte för stor, lagom utskuren och passa till cykeln gärna.
Den jag har nu är en standard racer som inte är utskuren=pungbråck.
Detta kunde kanske va nåt, lite osäker dock på om utskärningen räcker.
Det dumma är att man inte kan få hem en och prova heller, lite som att pröva underkläder

Nu är Jul "koman" över

nu e det slut med jul för den här gången och nu kan vi fokusera igen.... missade träningen på julaftoon men körde spinning +vanlig cykel på fredagen ch 45 min intervaller på löpbandet igår.
Nu idag klockan 17.30 är det spinning med Sola på corpusgym, det ser jag fram mot!
För övrigt har julen varit lugnare än vanligt, ungarna leker med sina nya leksaker och är överlyckliga, tummen upp alla som bidrahit till det.
jaja nu kör vi, julen e slut och således undanflykterna för att inte träna!

spinning 2.0

ja andra spinning passet på corpus avklarat... körde först bröst axlar triceps sen 45 min spinn följt avv 25 min cross...
känns bra nu ska man väl typ börja.... julstressa.
eller inte.
haha betoning på inte!

edit

Liam klättrar ur sin spjälsäng nu!

levererar

hmm ja ser inte så tilltalande ut med det här är en sak som verkligen är goood

träningsvärken härjar mig

fortfarande...
imorrn är det dags för spinn igen.
jag har preciss kört igång en laddning revbenspjäll i ugnen för att testa tid och värme, för att sedan köra samma temp och tid i rökeriet imorgon.
Uppdaterar senare ikväll när dom e klara

trött....

Vaknade så sent att det var precis att liam hann äta macka och oboy och jag: proteindrink, 1/2 hink vatten.
träningsvärken gör det svårt att stödka ordentligt på benen idag.
Liam var iaf pigg och entusiastisk. måste dela med mig av en bild på hans något "trötta" vovve som sitter som en bonzaikitten på dagis

Spinner loss på corpus

träningen på corpus gym gick SÅ bra.
Jag var orolig för konditionen när jag hade valt deras tuffaste spinning pass men kände mig så pigg efteråt att jag faktiskt gick och körde ett 20min intervall-pass på cross-trainern direkt efter på ganska hög level.
Helt o-stoppbar nu!!!
Nytt spinning pass inbokat fredag em efter "stora bänkpressardagen"
känns som att spinningen är ett jättebra vintertränings "redskap".
Man tror ju att det är som att sitta på en testcykel men ack så jag bedrog mig... kändes ju ganska verkligt med alla tempoförändringar och olika ansträngningsnivåer.
tror nog jag kommer fortsätta med detta i vinter!
laddade i mig en stor proteindrink efter styrkepasset och en till när jag kört spinningen och njöt av en kopp varm köttsoppa.
resten av kvällen består väl av att blänga in i datorn en stund och sen slå igen korpgluggarna och åka till dagis imorgonbitti.
kul att se att ni blir lite fler för varje dag som läser/besöker.

Tempospinn

Blir kvällens maxade kondistest i 60 minuter kl 18.30
Lite nervös aldrig varit på spinning förut och på mina egna turer alltid kört i eget tempo, förvisso snabbt.... givetvis!!!!
Börjar nog ändå med biceps och rygg innan dess.
Ser fram emot.

Tidig onsdag.

är uppe med tuppen idag. vaknar 04.00 och tänkte "perfekt då kan jag ta en liten proteinfrukost"

inför dagens  efterlängtade pass: biceps,rygg samt en stenhård cardio efter det.
hoppas det finns nåt 60min spinnpass som passar i tid på Corpus gym.
http://www.corpus-gym.se/
*Liam går på dagis idag och imorgon men blir ledig på fredag, då ska han åka med momma och moffa till varberg och träffa släkten.
Tror det blir en toppen jul i år för barnen med alla kusiner sm får kärlek, god mat, lek, presenter, tomtar etc som kommer infinna sig.
Här hemma blir det en lugn jul. kommer kanske inte "fira" så jätte mycket men det ska väl bli lite "julamaud" och lite sånt.
är sugen på att göra en av mina specialiteér:gravad lax. men detta år har jag tänkt briljera lite genom att kallröka laxen efter gravning i bradley röken: 
antingen al eller frukt-trä brikett rök en liten stund för att sedan servera med en pepparrotsgrädde med citron, senap, honung, lite majonäs,gräddfil ev dill+svart-vit peppar.
in your face Per Morberg skulle jag säga

ja det vart inte så mycket spännande idag....

kokade ärtsoppan som utlovat....
annat spännande som jag entuisiastiskt engagerar mig i är: http://www.hisingensck.se/randonnee/brevet.php
randonée loppet super scandinavia 1200 km genom danmark-sverige-norge går av stapeln 2013.
får nog tänkas igenom 2 ggr innan anmälan.
trevlig kväll!

Slask i denna snöiga yran....

Fattar inte att julafton är på lördag... börjar låta som en klyscha, iaf så har liam börjat med det roliga beteendet "JAG VILL INTE" varken åka till dagis, bli hämtad från dagis eller åka hem efter dagis.
lite jbbigt men det är ändå ganska komiskt.
För övrigt idag är det träningsvärk som gälller och vila.
Ska laga nån god ärtsoppa alternativt tjocka revbenspjäll i ugnen. mums! update lite senare.

stenhård träning, kaffebesök samt julpynt.

I förmiddags var jag nere i borås med ulf och kollade lite i affärer efter det var jag och fick mig en slurk kaffe hemma hos Rima och träffade Esa.kastar in en bild på liamX2Jul granen pyntas fint




en lite suddig julcykel... pinsam kvalitet men dåligt batteri är inte kamerans bästevän.



250 kgx6 reps i både knäböjmaskinen och benpressen!!! älskart.



Framtiden är här, kunde inte låta bli att dela med mig av lite nörderi ur "Kadens"

Test av Ultegra Di2

Produkter: Tre år efter Dura-Ace Di2, kommer nu elektroniska växlar i Ultegragruppen. Ultegra Di2 är dessutom mycket billigare. Och förbättrad jämfört med Dura-Ace Di2. Vi har testat elväxlarna som ska frälsa massorna. Läs Stefan Larséns test av gruppen publicerad i nr. 9, 2011.


Annons

Den enda tillverkare som hittills lyckats kommersiellt med ett elektroniskt system är Shimano, som lanserade en elektronisk version av sin finaste grupp Dura-Ace 2008. Tre år senare kommer nu alltså även Ultegra i en elektronisk Di2-version.

Ovanligt nog är denna dessutom förbättrad jämfört med Dura-Ace Di2. Annars är det nästan en regel utan undantag att nyheter och innovationer introduce- ras högst upp i produktkedjan för att sedan leta sig ner till de billigare och enklare produkterna. Men det är ingen vild gissning att nästa version av Dura-Ace Di2 får samma uppgraderingar och troligen mer. De komponenter som är elektroniska i Shimanos elektroniska system är växelreglagen, framväxel och bakväxel samt batteriet till dessa. Övrigt i komponentgruppen är precis samma som för den mekaniska versionen av Ultegra – det vill säga vevparti, kassett, kedja, bromsar och pedaler.

Jämfört med Dura-Ace Di2 har Ultegra Di2 främst förbättrats på detaljnivå, det handlar inte om några revolutionerande nyheter när det gäller funktionen. Den främsta nyheten är att man använder två ledare i kabeln, istället för fyra som i Dura-Ace. Detta innebär att kabeln och kontakterna kan göras mindre, vilket i sin tur gör dem lättare att montera på till exempel ramar som ursprungligen är borrade för mekaniska vajerhöljen. Detta kommer förstås att introduceras i nästa generation av Dura-Ace Di2.
Men tvåledarsystemet betyder också att de nuvarande elektroniska delarna i Dura-Ace och Ultegra inte är kompatibla med varandra.

En annan skillnad är att Ultegras kontakter är vattentäta. I Dura-Ace-systemet måste kontakterna tätas med krympslang. Nya distanser som klickas fast på kabeln gör att den nu inte heller ska skallra på ramar där den dragits invändigt, men kablarna finns även för utanpåliggande dragning.

Ultegras system kan även diagnostiseras och justeras av användaren med hjälp av en vanlig pc och tillhörande programvara. Dura-Ace Di2 kräver speciell utrustning, förbehållen butiker. Med Ultegras diagnosverktyg kan felsökning och uppdateringar göras, men för service måste komponenten ändå skickas i väg till Shimano.

Samma – men exaktare

De nya lösningarna handlar alltså i första hand om förbättringar när det gäller montering, underhåll och driftsäkerhet. Tekniskt sett är det inga egentliga skillnader i funktion mellan Dura-Ace och Ultegra. Och det är glädjande, för här pratar vi om ren och skär topprestanda. Rent praktiskt är visserligen skillnaden inte särskilt stor jämfört med ett mekaniskt system. Man trycker en gång och det växlar en gång, för att citera Fabian Cancellara ur en intervju i Kadens från i våras.

Men i ett mekaniskt system trycker man på två spakar som via en vajer flyttar på växeln. Åt ena hållet görs det med handkraft, och åt andra hållet med en fjäder. Skillnaden är att trycket här görs på två små knappar, en för lättare och en för tyngre växlar. Och istället för en vajer och en fjäder är det två individuella motorer i växlarna som flyttar kedjan, vilka i sin tur får kraft från ett batteri. Batteriet håller i cirka 200 mil enligt Shimano och kan laddas på 90 minuter. Batteriets laddning kan också övervakas från en liten monitor som sitter monterad uppe vid styret.

Jämfört med ett mekaniskt system är precisionen och exaktheten bättre. Kedjan forceras mellan dreven vilket snabbar på växlingarna. Att växla under hög belastning är inte heller något problem, och sker mjukare jämfört med mekaniska växlar. Och systemet finjusterar sig självt, både bak och fram, så att kedjeskrap aldrig uppstår. Växlingsfunktionen är kort sagt imponerande. Dessutom är den pålitlig – inte minst under dåliga väderförhållanden. Men skillnaden mot ett vältrimmat mekaniskt system är knappast enorm – och här ligger en del av problemet med Di2.

För visst är det häftigt med ny teknologi och elektroniska växelsystem som fungerar så här bra. Och när priserna nu börjar bli mer humana, Ultegra Di2 hamnar lägre i pris än mekaniska Dura-Ace, så kommer Ultegra säkerligen bli en succé. Och det är välförtjänt.

Men om man väger in alla faktorer är inte Ultegra Di2 en absolut förbättring. Faktum är att elektroniken tillför några förbättringar, men också innebär flera försämringar jämfört med ett mekaniskt system. Framför allt blir de elektroniska delarna något tyngre, mycket dyrare och lite mer komplicerade att serva. Detta ska förstås vägas mot den förbättrade växlingsfunktionen. Som alltså inte är oerhört mycket bättre i praktiken.

Ett klick – en växel

Det finns förstås ergonomiska aspekter när det gäl- ler alla växelsystem, och här spelar förstås personliga preferenser in. På Ultegra Di2 är handtagen lättare och smäckrare än motsvarande mekaniska, och de elektroniska knapparna sitter bakom bromshandtaget. Precis som på de mekaniska handtagen går det att justera avståndet mellan bromsen och styret, vilket framförallt är bra för cyklister med små händer.

Men när det gäller placeringen av växelknapparna känns det som att Shimano fastnat lite i de lösningar som de mekaniska systemen innebär. Man motiverar själva placeringen med att ”Shimanoanvändare känner igen sig” och har säkert goda ergonomiska argument för placeringen. Men det känns som att de möjligheter som elektroniken medför inte tagits tillvara fullt ut. En god nyhet är däremot att lösa växlingsknappar kommer lanseras senare, så att användaren själv kan välja varifrån man vill växla.

Ett annat argument för Di2 är att växlingen är som att klicka på en datormus, vilket vi verkligen kan hålla med om. Ingen kraft krävs, bara ett lätt tryck på knappen. Men det innebär också att återkopplingen blir liten, och det är svårt att känna om man trycker på rätt knapp. Med långfingrade handskar blir det ännu svå- rare. Ett system med en tydligare taktil återkoppling, kanske med en inbyggd rörelseriktning i ett rent peda- gogiskt syfte, skulle göra själva växlingarna tydligare för användaren.

En sista anmärkning handlar också om en försämring i jämförelse med mekaniska system – det går bara att växla en växel i taget bak. Med ett mekaniskt Shimano-system kan man också bara växla ett steg i taget bak – till tyngre växlar. Men fler steg till lättare växlar kan göras med en och samma spaktryckning. Så även om varje enskild växling sker snabbare och mer exakt med ett Di2-system, tar det längre tid att växla flera steg på en gång då varje steg kräver en enskild knapptryckning. Det kanske är mest relevant för den som har bråttom, det vill säga tävlingscyklister, men är ändå värt att fundera på för den som är

Kadens tycker

Shimano Ultegra Di2 kommer utan tvekan att bli en succé, och det verkliga kommersiella genombrottet för elektroniska växelsystem. Växlingsfunktionen är fantastisk, kort sagt, och systemet är väl beprövat. Ultegraversionen har dessutom blivit uppgraderad jämfört med Dura-Ace Di2, men fått ett oerhört mycket mer attraktivt pris.

Men vi är inte övertygade om att elektronik i denna form är svaret – för problemet finns knappt. Förbättringarna jämfört med mekaniska system är tydliga men relativt små, och elek- troniken medför andra nackdelar och baksidor.

Plus

  • Grymt bra växlingsfunktion. Spännande, ny teknologi. Förbättrad jämfört med Dura-Ace Di2 – och billigare.


Minus

  • Tyngre och dyrare än ett mekaniskt system, trots små skillnader i funktion och ergonomi. Viss service måste göras av Shimano.

Cirkapris:

Ännu ej fastställt för den svenska marknaden. Leverantör: Shimano Nordic AB,

 

www.shimano-nordic.com

PROVKÖRDE DEN PÅ CYKELMÄSSAN ELMIA 2011


Mätt och belåten!

middagen smakade bra och kvällen har varit lugn och skön.
Liam är hos mormor och morfar ikväll och pappa pustar ut.

imorgon är det en shoppingresa till borås som står på listan samt att stora knäböjardagen infinner sig på Corpus gym↑
"SHUT UP AND SQUAT, LIGHT WEIGHTS BABY!!!"

http://www.youtube.com/watch?v=R8IJqc_kOfU&feature=related

Riktig husman till middag

Kanske inte ser så gott ut men vilken smak och buljong!
namnam

Fick ett infall att göra ett riktigt husmans-långkok ikväll


  • Fläskben
  • Nötbog
  • Gul lök,purjolök
  • Rotselleri
  • Palsternacka
  • Morot
Tänkte låta fläskbenen puttra inatt och rensa dom på kött och sedan blanda ingredienserna. Nötbogen får lite mindre koktid och grönsakerna får ännu lite mindre tid i kastrullen.
kokar dom i varsin kastrull för att kunna reglera koktiden.
imorgon kommer uppföljningen på resultatet.

Lägger väl upp en egobild denna något trötta lördagskvällen


Myskväll

ikväll blir det lite mys och blänga på tvn... hade tänkt åka på spinning i eftermiddags men då hade ju gymmet givetvis stängt klockan 15 på lördag.

Uffes cykel


cykeltillverkaren


Hemma med Liam fredag 16 december

Idag är Liam hemma från dagis med lite feber, tycker han har varit så frisk nu ett tag.
glad är han för det, snart börjar ju julkalendern.
Idag händer i övrigt inte så mycket.. på schemat står väl gym på corpus och komma ut och springa.
nu måste jag komma ut!!!
vätternrundan närmar sig med stormsteg och kondisen är inte på topp. investerade i dubbdäck till mouintainbiken men allt regn gör att jag inte vill ta ut den, den blir ju smutsig då... =)

den blänker och putsas på daglig basis med liams våtservetter :)
dubbdäcken för 1700:- väntar på snö och is

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0